Boczek marynowany w słoiczku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 7 słoiczków 350 ml:

    boczek wieprzowy 1,5 kg
    czosnek 7 ząbków
    liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
    ziele angielskie 4 ziarenka na słoiczek
    majeranek 2 łyżki
    sól warzona 20 g/kg
    pieprz ziołowy 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Boczek marynowany w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 3 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po trzy kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

    Pasteryzacja:

    Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoiczki 350 ml 40 minut. Po 24 godzinach + 25 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować