Boca Negra, czyli Czarne Usta

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Meksykański, emocjonujący deser miłosny dla wielbicieli mocnych wrażeń. Wyjadajcie je łyżeczką prosto z foremek. Mają niezwykłą moc!

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:


  • - masło-kostka: 0.33 szklanki
    - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - papryczki chili lub chipotle, suszone: 3 sztuki
    - świeży sok z pomarańczy: 3 łyżki
    - czekolada ciemna: 150 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - masło do foremek: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy do foremek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Boca negra, czyli czarne usta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok pierwszy: pasta paprykowa
    Papryczki włóż do rondelka o grubym dnie i podgrzewaj bez tłuszczu, obracając. Gdy zaczną pachnieć, są gotowe. Usuń pestki i ogonki, zalej papryczki gorącą wodą i przykryj. Po upływie pół godziny wyjmij, posiekaj a potem rozetrzyj ciężkim nożem.
  • 2. Krok drugi: kremowa czekolada
    Zagotuj sok pomarańczowy z cukrem. Gorącym syropem polej czekoladę, połamaną na kawałeczki i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj masło i mieszaj nadal, aż do zupełnego połączenia składników. Teraz wbij jedno jajko, utrzyj mikserem, gdy się połączy całkowicie z masą – wbij drugie i znów utrzyj.
  • 3. Krok trzeci: pieczenie
    Do masy czekoladowej dodaj pastę chili, dwie łyżeczki wody w której się moczyły, mąkę i sól. Posmaruj masłem i posyp cukrem kokilki lub foremki a następnie napełnij ciastem (do 2/3 wysokości). Wstaw je na blachę napełnioną wodą i w tej kąpieli piecz bez przykrycia, aż na powierzchni zrobi się skorupka. Trwa to prawie godzinę. Wyjmij ciastka z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Wilgotne usta Zośki

4.44 (158 ocen)

Usta teściowej

To może cię zainteresować