Wilgotne usta Zośki

  • wyświetlono: 4501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 44 |
  • polecenia: 0

Efektowne, smaczne i wilgotne ciasto – po prostu rozpływa się w ustach.

Violetka76
  • 180min

Składniki

Na ciasto:
250g mąki pszennej tortowej,
250g margaryny do pieczenia,
100g mleka,
100g cukru,
3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek,
szczypta soli

Na krem:
250g masła,
330ml mleka,
50g cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
4 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
2 opakowania okrągłych biszkoptów (110g - waga jednego opakowania),
1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego
2-3 łyżki przegotowanej wody
1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym),
gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Wilgotne usta Zośki

  • image-1qac0qv1. Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia.
    Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.
  • 2. Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia do wystudzenia.
  • 3. Do zimnej masy dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać.
  • 4. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne).
  • 5. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i krem.
    Galaretkę rozrabiamy w 400 – 450 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (nie może jednak całkowicie stężeć).
    Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliowy – wszystko dokładnie ze sobą łączymy (ja roztrzepuje pojedynczą końcówką miksera). Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło dokładnie rozcieramy w makutrze, systematycznie dodajemy po łyżce budyniu, stale ucierając aż masa stanie się całkowicie gładka.
  • 6. Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieurodzinyświętakarnawałboże narodzenieciasto na niedzielęwalentynkiciasto do kawyimieninyciasto z kakaowilgotne ciastociasto na imprezęciasto z okrągłymi biszkoptamiwysokie ciastociasto z kremem i galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

Słodkie usta

Dodane przez: Natalia07

Słodkie usta

Finezyjny wygląd i cudowny smak.

Usta Adama z owocami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Usta Adama z owocami

Jedno z moich ulubionych ciast....

Usta teściowj

Dodane przez: agatku87

Usta teściowej

Fajnie wygląda, jeszcze lepiej...

babka wielkanocna

Dodane przez: katrinaM24

puszysta, wilgotna babka wielkanocna

prosta, pyszna, dwukolorowa

Dodane przez: aniaosiak12

Usta Pameli

bardzo ŁATWE W PRZYGOTOWANIU

babeczki

Dodane przez: marysiaz

Wilgotne babeczki kokosowe

Pyszne, wilgotne i kokosowe babeczki...