Bitki wieprzowe w sosie z pieczarek, czosnku niedźwiedzim i lubczyku

4.99 (187 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane bitki, ze schabu, otulone sosikiem z pieczarek, ziół i przypraw posmakują mięsożercom. U nas w domu podane na obiad , w towarzystwie ziemniaczków i kiszonego ogórka , długo nie postały na stole. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    2 łyżki przyprawy do mięs
    5-6 łyżek oleju
    40 dag. pieczarek
    2-3 łyżki masła
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka czubrycy zielonej
    2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    2 listki laurowe
    2 łyżki mąki pszennej
    4-5 łyżek śmietany ukwaszonej 15%
    1/2 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sosy

Bitki wieprzowe w sosie z pieczarek, czosnku niedźwiedzim i lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Schab rozbijam tłuczkiem, posypuje przyprawą do mięs, odstawiam na godzinę, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, odstawiam. Na maśle podsmażam umyte i pokrojone na cztery części pieczarki , dodaje do nich bitki, listki laurowe, czosnek niedźwiedzi, czubrycę zieloną, podlewam bulionem, doprowadzam do zagotowania i na małym płomieniu duszę ok. 10 minut, dodaje lubczyk, zaprawiam zmieszaną śmietaną z wodą i mąką, doprowadzam do zagotowania, próbuję, jeśli jest taka potrzeba dodaje soli lub pieprzu. Podaję dobrze ciepłe.

Porady

Tak przygotowane bitki podaję z ziemniakami , bądź z kaszą czy ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Lubczyk Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować