Wieprzowe bitki w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Serdecznie polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej
    2 łyżki mąki
    100 g musztardy stołowej
    1 łyżeczka miodu
    sól i pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowe bitki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na 1 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Bitki dwustronnie obtaczać w mące i na bardzo gorący oleju smażyć szybko z dwóch stron na złoto. Podsmażone bitki umieszczać w garnku. Na patelnię wlać wrzątek i zlać wszystko do garnka z mięsem. Dolać jeszcze wrzątku, tak aby zakrywał mięso. Dodać jeszcze sól i pieprz i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie mięciutkie. Mięso wyjąć z garna, dodać musztardę i miód, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Mięso podawać z sosem, ziemniakami lub kluskami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować