Tradycyjny obiad, prosty w przygotowaniu. Niedzielne spotkanie z rodziną przy tradycyjnym daniu na pewno poprawią humor rodzinie.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
1 cebula,
1 mała marchewka,
1 mała pietruszka,
4 liście laurowe,
5 ziela angielskie,
szczypta kurkumy,
mąka do obtaczania,
olej do smażenia.
Bitki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Oprószamy solą, pieprzem i slodką papryką. Obtaczamy w mące i smażymy w głębokiej patelni z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Bitki wrzucamy do warzyw. Wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
2.Wszystko dusimy na małym ogniu około 1 godzinę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką.
Komentarze