Biszkopt z masą makową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z masą makową. Moje ulubione ciasto z makiem:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    1,5 szklanki maku
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 kostka margaryny lub masło
    Aromat migdałowy
    Cukier migdałowy lub 1-2 łyżki Amaretto
    Dodatkowo:
    Polewa lub cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubić, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, potem żółtka. Zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu wmieszać olej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
    Wykonanie masy makowej:
    Opłukany mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem i odstawić na 20 minut. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.
    Gotowy mak osączyć i wystudzić.
    Zimny zemleć 2 razy przez maszynkę na drobnych oczkach.
    Dodać do niego jajka, cukier, cukier migdałowy, mąkę ziemniaczaną, i aromat migdałowy , oraz bakalie, wymieszać.
    W rondlu stopić tłuszcz, dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy.
    Przełożenie :
    Biszkopt przekroić na 2 lub 3 krążki, zależnie od tego jak bardzo nam wyrósł i przełożyć masą makową.
    Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować