Biszkopt z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, potem żółtka. Zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wmieszać olej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Wykonanie masy makowej:
Opłukany mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem i odstawić na 20 minut. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.
Gotowy mak osączyć i wystudzić.
Zimny zemleć 2 razy przez maszynkę na drobnych oczkach.
Dodać do niego jajka, cukier, cukier migdałowy, mąkę ziemniaczaną, i aromat migdałowy , oraz bakalie, wymieszać.
W rondlu stopić tłuszcz, dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy.
Przełożenie :
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 krążki, zależnie od tego jak bardzo nam wyrósł i przełożyć masą makową.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze