Bigos warzywny z pieczarkami z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To typowe danie bez mięsa – kapusta i dodatki warzywne oraz pieczarki. Super dodatek do wigilijnego stołu i nie tylko. Jest to pożywne danie bez mięsa, wystarczy dodać kilka kromek żytniego chleba. Ponadto danie po przygotowaniu składników samo się dusi w piekarniku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    1 kg kiszonej kapusty
    1 mała główka słodkiej kapusty
    2 duże marchewki
    2 duże cebule
    ½ kg pieczarek
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Przyprawy: sól, pieprz,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,5 owoców jałowca
    1 łyżeczka suszonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos warzywny z pieczarkami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę słodką poszatkować, przełożyć do garnka, obgotować, odcedzić na sitku. Kapustę kiszoną dobrze wymoczyć. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać, pokroić w cienkie paski. Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oczyszczone pieczarki pokroić w paski. Do gęsiarki przełożyć kapusty, marchew – wymieszać. Cebulę delikatnie zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Do oleju po cebuli dodać pieczarki, podsmażyć, odparować jak najwięcej wody, dodać do kapusty wraz z olejem. Dodać przyprawy – soli mało, dokładnie wszystko wymieszać, dodać ½ szklanki letniej przegotowanej wody. Wstawić do podgrzanego piekarnika, przykryć i dusić 1 godzinę w temp. 180 stopni. Następnie odkryć bigos i dusić do miękkości składników w temp. 150 stopni. Bigos podczas duszenia często mieszać. Na koniec doprawić dobrze solą i pieprzem.

Porady

1.do kapusty można dodać kilka suszonych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować