Bigos warzywny (wege)

4.48 (186 ocen)

I bez mięsa bigos może wyjść pysznie :)

Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty słodkiej
    500g kapusty kiszonej
    6 marchewek
    3 białe części pora
    1 duża cebula
    2 papryczki chili
    mały słoik przecieru pomidorowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    mielona papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos warzywny (wege) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy odciśnięta kapustę kiszona. Lekko solimy. Zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Po tym czasie ściagamy pokrywkę i gotujemy dalej aż woda wyparuje do połowy objętości kapusty.


    Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos sola, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.
  • 2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, por i chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim warzywa a następnie dodajemy je do gotujacej kapusty. Dodajemy przecier oraz liście laurowe. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.
  • 3. Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos sola, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.

Porady

Bigos gotuję ok. 2 dni. Nastawiam jednego dnia rano kapustę, jak zmięknie ściagam pokrywkę i odparowuję. Później dodaję resztę warzyw i gotuję na maleńkim ogniu do wieczora. Na noc odstawiam w chłodne miejsce i drugiego dnia dalej gotuję, aż uznam, że jest ok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować