Tradycyjny bigos

4.5 (164 ocen)

  • 7 godz.

Bigos z przepisu mojego Taty - najlepszy na świecie

  • 7 godz.

Składniki:


  • 2 garści suszonych grzybów
    2 kg kapusty kiszonej
    60 dag boczku
    50 dag mięsa np. łopatki wieprzowej
    50 dag kiełbasy
    2 cebule
    przecierek pomidorowy
    kilka wędzonych śliwek
    pół szklanki czerwonego półsłodkiego wina
    przyprawy- jarzynka, pieprz, listek laurowy, kminek, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na kilka godzin w wodzie. Kapustę pokroić drobniej żeby nie było długich "nitek", zalać wodą, zamieszać, odcisnąć. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować parę minut. Następnie odlać wodę. Zalać kapustę wodą spod grzybów i winem, gotować. W innym ganku podsmażyć pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek i cebulę. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać śliwki, wymieszać i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecierek pomidorowy i dobrze wymieszać.

Porady

Bigos smakuje najlepiej po kilkukrotnym podgrzewaniu i chłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tradycyjny bigos

To może cię zainteresować