Tradycyjny Bigos

  • wyświetlono: 1675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bigos-kto nie zna tradycyjnej potrawy dla kuchni polskiej. Ile kucharek tyle przepisów,

justyna33
  • 1440min

Składniki

3 kg.kiszonej kapusty,
0,5 kg.kiełbasy wiejskiej
1 kg mięsa (wieprzowego i wołowego)
30 dkg.wędzonego boczku
garść grzybów (najlepiej męża ) ;-)
9 suszonych śliwek
5-6 liści laurowych
9 kuleczek ziela angielskiego i 5 jałowca
3 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawa do bigosu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjny Bigos

  • image-0ohbyw11. Odciśniętą kapustę opłukać i wrzucić do dużego garnka . Zalewamy wodą i gotujemy.
    Jeśli kapusta jest kwaśna , pierwszą wodę po zagotowaniu należy odlać .
    Zalać ponownie świeżą wodą i gotować (najlepiej jeden dzień) .

    Następnego dnia , wrzucamy mięso (wieprzowe i wołowe)
    podsmażoną kiełbasę i boczek , grzyby, śliwki i resztę przypraw.

    Gotujemy na wolnym ogniu najlepiej dwa dni (oczywiście co jakiś czas mieszając) na noc odstawić w chłodne miejsce.
    Wtedy bigos przejdzie dokładnie wszystkimi
    przyprawami i będzie miał wspaniały kolor co też jest ważne.

Porady

Bigos najlepszy jest kiedy się wszystkie składniki "przegryzą"

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcikiszona kapustabigos

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos

Dodane przez: czarrna

Bigos

Idealny na świąteczny stół

Bigos

Dodane przez: aniak

Bigos

Przepisów na bigos jest dużo, aoto...

Bigos

Dodane przez: peggi

Bigos

Zbliżają się Święta a ja nie wyobrażam...

image-10rbt4r

Dodane przez: Kasia_S

Bigos

gdy tylko najdzie mnie ochota to...

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE