BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, z mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem na każdą porę roku.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * kapusta kiszona – 700 g

    * cebula – 2 szt

    * olej – 2 łyżki

    * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g

    * łopatka wieprzowa – 200 g

    * boczek – ok. 50 g

    * czerwone wino – 50 ml

    * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

    * suszone grzyby – 2 szt

    * suszone śliwki – 2 szt

    * liść laurowy – 2 szt

    * ziele angielskie – 4 szt

    * kminek – 1 szczypta

    * majeranek – 1 szczypta

    sól – do smaku

    * pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos tradycyjny z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.

    Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

    Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.

    Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.

    Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

    Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.

    Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

    Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Kiełbasa Łopatka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować