BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

  • wyświetlono: 2711 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, z mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem na każdą porę roku.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

* kapusta kiszona – 700 g

* cebula – 2 szt

* olej – 2 łyżki

* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g

* łopatka wieprzowa – 200 g

* boczek – ok. 50 g

* czerwone wino – 50 ml

* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

* suszone grzyby – 2 szt

* suszone śliwki – 2 szt

* liść laurowy – 2 szt

* ziele angielskie – 4 szt

* kminek – 1 szczypta

* majeranek – 1 szczypta

sól – do smaku

* pieprz – do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.

    Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

    Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.

    Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.

    Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

    Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.

    Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

    Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustaboczekkiełbasawieprzowinałopatkabigos

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

Bigos z białej i kiszonej kapusty

Dodane przez: kuchenny świat

Bigos z białej i kiszonej kapusty

Zapraszam na moją wersje bigosu....

Bigos z kiszonej kapusty z miodem

Dodane przez: rena123

Bigos z kiszonej kapusty z miodem

Bigos z dużą ilością mięsa i wędlin...

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Dodane przez: gotowaniepomojemu.pl

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Bigos z kapusty białej i kiszonej...

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Dodane przez: kuchenny świat

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Zapraszam na smaczny, rozgrzewający...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bigos z kapusty kiszonej

Smaczna potrawa szybka w przygotowaniu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE