Bigos tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta. Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    1,5 kg mięsa gulaszowego
    50 dag boczku świeżego
    1 cebula
    2 kg kiszonej kapusty
    3 łyżki smalcu
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    8 śliwek suszonych bez pestek
    3 łyżki cukru
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz mielony
    2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Boczek i mięso kroimy w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystko włożyć do podsmażonych pieczarek i doprawić przyprawą uniwersalną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, śliwki suszone, gotujemy. Wszystko razem łączymy. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, przyprawą uniwersalną, cukrem. Dodajemy koncentraty i mieszamy.
  • 3. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Bigos podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tradycyjny bigos

To może cię zainteresować