Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta. Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu
3 godz. 30 min
Składniki:
1 kg pieczarek
1,5 kg mięsa gulaszowego
50 dag boczku świeżego
1 cebula
2 kg kiszonej kapusty
3 łyżki smalcu
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
8 śliwek suszonych bez pestek
3 łyżki cukru
przyprawa uniwersalna
sól, pieprz mielony
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Bigos tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Boczek i mięso kroimy w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystko włożyć do podsmażonych pieczarek i doprawić przyprawą uniwersalną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem.
2.Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, śliwki suszone, gotujemy. Wszystko razem łączymy. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, przyprawą uniwersalną, cukrem. Dodajemy koncentraty i mieszamy.
3. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Bigos podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
Komentarze