Choć łosoś wędzony dobrze sprawdza się w klasycznych połączeniach – z awokado, kremowym serkiem czy jajkiem, warto odkryć inne, równie pyszne pomysły na tę rybkę. A jest ich sporo – od dań śniadaniowych i lunchowych, przez sałatki aż po makarony, zapiekanki i małe przegryzki czy lekkie kolacje.
 

Jakiego łososia powinniśmy używać?

Okazuje się, że to, jakiego łososia wybierzemy, ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Łosoś wędzony na gorąco jest mniej zdrowy niż ryba wędzona na zimno. Będzie ona miała więcej szkodliwych substancji, które dostały się do mięsa z dymów wędzarniczych. Natomiast łosoś wędzony na zimno jest zdrowszy i może być o wiele dłużej przechowywany. Wybierając się na zakupy, powinniśmy wybierać rybę, która ma małe słoje na swojej powierzchni - ułożone blisko siebie. Oznacza to, że mięso pochodzi z młodszej, a co za tym idzie zdrowszej i delikatniejszej w smaku ryby. Unikajmy kupowania łososia wędzonego już zapakowanego. Producenci zmniejszają porcję łososia kosztem opakowania - przez co płacimy za opakowanie a nie smaczne rybie mięso.

Łosoś pasuje do wszystkich praktycznie produktów obiadowych – ryżu, makaronu, ziemniaków i kasz. Świetnie sprawdza się z brokułem, rukolą i szpinakiem oraz serkami, twarożkami i serami pleśniowymi. Jakby nie patrzeć łosoś wędzony jest składnikiem uniwersalnym!