Bigos staropolski według Bożenki

  • wyświetlono: 37487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

To doskonała gorąca potrawa na uroczystości rodzinne oraz święta.

  • 120min

Składniki

1 kg kapusty białej
1 kg kapusty kiszonej
ok. 75 dag wędliny
75 dag mięsa
25 dag wędzonego boczku
7 dag suszonych grzybów
2 cebule
15 dag powideł śliwkowych
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
4 ząbki czosnku
ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, przyprawa myśliwska- według uznania
mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski według Bożenki

  • kapusta kiszona1. Myjemy i osobno gotujemy obie kapusty, białą- szatkujemy. Do kiszonej, po zagotowaniu i jeżeli trzeba, gdy jest zbyt kwaśna- odlaniu wody, dodajemy namoczone wcześniej grzyby suszone.
  • wędlina, boczek, cebula, czosnek2. Na patelni szklimy cebulę, pokrojoną w kostkę, nie za drobno. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wędlinę. Używamy według upodobania: zwyczajnej, swojskiej, itp. Podsmażamy do zrumienienia. Tak samo boczek.
  • przesmażona wędlina3. Mięso, najlepiej różne jego rodzaje, może być także dziczyzna i drób, kroimy w kostkę, obsmażamy lub nacieramy całość przyprawami i dusimy w całości. Wówczas dopiero kroimy. Możemy także ugotować i po ostudzeniu pokroić i podsmażyć.
    Kapusty po ugotowaniu do miękkości, białą odcedzamy, a kiszoną odparowujemy.
  • powidła w bigosie4. Wyjmujemy z niej grzyby i kroimy w paseczki.
    Łączymy wszystkie składniki bigosu, tj: kapusty, wędlinę, mięso, grzyby, powidła, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy, zmiażdżony czosnek.
  • czerwone wino w bigosie5. Dusimy razem na małym ogniu przez ok. 20- 30 min. Wówczas wlewamy wino, nie gotujemy już, tylko podgrzewamy.
  • doprawianie bigosu6. Smacznego życzę :)

Porady

Czas jest podany bez namaczania grzybów.
Bigos doskonale smakuje z upieczonym własnoręcznie chlebkiem na zakwasie.
Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem gorącym, np przy ognisku, w plenerze.
Bigos najsmaczniejszym jest po podgrzaniu, na drugi, trzeci dzień. Warto go zrobić np na święta, kilka dni wcześniej.
Należy zawsze na surowo sprawdzić smak i kwaśność kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna trzeba ją po zagotowaniu odlać i jeszcze raz zagotować. Kwasowość bigosu można regulować winem, oby tylko nie przesadzić.
Po ugotowaniu bigosu można z niego wyjąć zioła, owoce jałowca i liść laurowy.
Powidła nadają bigosowi słodkawej, smacznej nutki.
Owoce jałowca można zebrać samemu, późną jesienią i zimą.
Należy uważać, aby nie przedobrzyć z przyprawami. Wszystko sypiemy z umiarem, kosztując przy tym.
Uwaga: bigos można z powodzeniem zamrażać. Zamykamy go w szczelne pudelka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaczosnekkapusta kiszonasuszone grzybyWielkanocświąteczna kuchniadla dorosłychpowidła śliwkoweboże narodzeniekapusta białaMój niedzielny obiadsylwesterboczek wędzonyjałowiecnowy rokbabcigłowne danie mięsnewino czerwoneszkoła mamymój przepisświąteczny obiadsyte daniestaropolska kuchniasamodzielne danie mięsnebigos z kapustystary przepis sprzed latwarzywno- mięsny przysmakgorące danie na uroczyste okazjedanie można zamrażaćna przyjęcia na powietrzudanie do odgrzania18 urodzinyKomunia Św weselne gorące daniebigos staropolskidanie do zamrożenia

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

Bigos z młodej kapusty na bogato według przepisu mojej mamy

Dodane przez: bienpyt

Bigos z młodej kapusty na bogato według przepisu...

Taki bigos gotowała moja mama,...

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE