Bigos staropolski

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prawdziwy, długo gotowany, z dodatkiem suszonych grzybów, wędzonych śliwek, jałowca i czerwonego wina. Najlepszy jest po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany.

ja

Składniki

-2 kg kiszonej kapusty
-60 dag karkówki wieprzowej bez kości
-60 dag mięsa wołowego na gulasz
-60 dag dobrej jakości kiełbasy (u mnie wiejska)
-200 ml czerwonego, wytrawnego wina
-1 szklanka suszonych grzybów
-12 wędzonych śliwek
-1 łyżka kminku
-3 duże cebule
-3 ziarna pieprzu czarnego
-3 ziarna ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-8 suszonych jagód jałowca
-1 płaska łyżeczka cukru
-1,5 łyżki smalcu
-sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • kapusta1. Kapustę płuczemy pod zimną wodą, jeśli jest bardzo kwaśna. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, kminek, ziele, liście laurowe i rozgniecione jagody jałowca. Zalewamy wodą (tak by przykryła połowę kapusty) i gotujemy przez godzinę od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę, by kapusta się nie przypaliła.
  • mięso2. W tym czasie grzyby zalewamy 0,5 l wrzątku i moczymy. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. 1 łyżkę smalcu roztapiamy na patelni i obsmażamy mięso przez około 5 minut.
  • kapusta3. Po upływie godziny grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy razem z wywarem do kapusty i wrzucamy mięso. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę w razie potrzeby.
  • kiełbasa4. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na 1/2 łyżki smalcu. Gdy się zezłoci wrzucamy kiełbasę i smażymy przez około 5 minut aż ładnie się zrumieni. Śliwki drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do gotującego się bigosu i gotujemy przez kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Po tym czasie wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Gotujemy jeszcze około 10 minut by smaki się przegryzły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcikapustawołowinakiszona kapustakiełbasaurodzinywieprzowinaWielkanocświętaobiadboże narodzeniebigoskuchnia polskawinoimieninyobiad dla rodzinychłopskie jadłobigos staropolskidanie z kiszonej kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE