Prawdziwy, długo gotowany, z dodatkiem suszonych grzybów, wędzonych śliwek, jałowca i czerwonego wina. Najlepszy jest po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany.
Składniki:
-2 kg kiszonej kapusty
-60 dag karkówki wieprzowej bez kości
-60 dag mięsa wołowego na gulasz
-60 dag dobrej jakości kiełbasy (u mnie wiejska)
-200 ml czerwonego, wytrawnego wina
-1 szklanka suszonych grzybów
-12 wędzonych śliwek
-1 łyżka kminku
-3 duże cebule
-3 ziarna pieprzu czarnego
-3 ziarna ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-8 suszonych jagód jałowca
-1 płaska łyżeczka cukru
-1,5 łyżki smalcu
-sól i pieprz
Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy pod zimną wodą, jeśli jest bardzo kwaśna. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, kminek, ziele, liście laurowe i rozgniecione jagody jałowca. Zalewamy wodą (tak by przykryła połowę kapusty) i gotujemy przez godzinę od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę, by kapusta się nie przypaliła.
2.W tym czasie grzyby zalewamy 0,5 l wrzątku i moczymy. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. 1 łyżkę smalcu roztapiamy na patelni i obsmażamy mięso przez około 5 minut.
3.Po upływie godziny grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy razem z wywarem do kapusty i wrzucamy mięso. Gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę w razie potrzeby.
4.Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na 1/2 łyżki smalcu. Gdy się zezłoci wrzucamy kiełbasę i smażymy przez około 5 minut aż ładnie się zrumieni. Śliwki drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do gotującego się bigosu i gotujemy przez kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając.
5.Po tym czasie wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Gotujemy jeszcze około 10 minut by smaki się przegryzły.
Komentarze