Bigos staropolski

4.98 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Bigos staropolski jest bardzo smaczny, zupełnie inaczej smakuje niż tradycyjny bigos, często przyrządzam go na różne uroczystości rodzinne lub święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 kilogramy kiszonej kapusty

    0,5 kilograma białej kapusty

    0,5 litra wywaru mięsnego

    0,5 kilograma mięsa wołowego

    200 gram kiełbasy myśliwskiej

    200 gram wędzonego boczku

    1 duża cebula

    2 jabłka

    1 łyżka musztardy

    2 łyżki miodu

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych

    Garść suszonych grzybów

    3 listki laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    8 ziaren pieprzu

    6 ziaren jałowca

    100 ml. wina wytrawnego

    Sól

    Przyprawa do bigosu

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Bigos

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor .dodajemy do kapusty. Boczek ,kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.

Porady

Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować