Bigos staropolski

  • wyświetlono: 2077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Bigos staropolski jest bardzo smaczny, zupełnie inaczej smakuje niż tradycyjny bigos, często przyrządzam go na różne uroczystości rodzinne lub święta.

bogusia82
  • 8 porcje
  • 90min

Składniki

2 kilogramy kiszonej kapusty

0,5 kilograma białej kapusty

0,5 litra wywaru mięsnego

0,5 kilograma mięsa wołowego

200 gram kiełbasy myśliwskiej

200 gram wędzonego boczku

1 duża cebula

2 jabłka

1 łyżka musztardy

2 łyżki miodu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych

Garść suszonych grzybów

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

8 ziaren pieprzu

6 ziaren jałowca

100 ml. wina wytrawnego

Sól

Przyprawa do bigosu

Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor .dodajemy do kapusty. Boczek ,kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.

Porady

Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaświętaobiadbigoskuchnia polskaświęta bożego narodzenianowy rokświęta wielkanocneuroczystość rodzinnabigos z kiszonej kapustybigos staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE