1.Grzyby suszone opłukaj i zamocz najlepiej na całą noc. Kapustę kiszoną opłucz odciśnij i pokrój, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj, dodaj posiekaną kapustę z główki. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
Na patelni rozgrzej smalec dodaj pokrojone mięsa i podsmaż je około 35 minut
Zdejmij mięso, pokrój boczek i podsmaż go razem z cebulą, dodaj pokrojoną kiełbasę.
Pokrojone mięsa, boczek, kiełbasę dodaj do kapusty, dodaj pokrojone grzyby i śliwki, podłej bigos wodą z grzybów.
Dodaj wszystkie przyprawy oraz powidła i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodaj wino i przecier pomidorowy. Zostaw do wystygnięcia.
Na następny dzień zagotuj bigos i zostaw na małym ogniu około 20 minut.
Porady
Bigos odgrzewany kilka razy smakuje lepiej niż świeżo ugotowany
Komentarze