• 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjne polskie danie które sprawdzi się na święta, lub inne okazje i uroczystości rodzinne.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty białej
    1 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg pręgi wołowej
    300 g boczku wędzonego surowego
    300 g cienkiej kiełbasy
    80 g suszonych grzybów
    0,5 kostki smalcu
    50 g suszonych śliwek bez pestek
    2 łyżki powideł śliwkowych
    1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    Przyprawa do bigosu
    3 Ziela angielskie
    3 pieprz w ziarenkach
    2 liście laurowe
    5 goździków
    5 ziarenek jałowca
    Majeranek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone opłukaj i zamocz najlepiej na całą noc. Kapustę kiszoną opłucz odciśnij i pokrój, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj, dodaj posiekaną kapustę z główki. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
    Na patelni rozgrzej smalec dodaj pokrojone mięsa i podsmaż je około 35 minut
    Zdejmij mięso, pokrój boczek i podsmaż go razem z cebulą, dodaj pokrojoną kiełbasę.
    Pokrojone mięsa, boczek, kiełbasę dodaj do kapusty, dodaj pokrojone grzyby i śliwki, podłej bigos wodą z grzybów.
    Dodaj wszystkie przyprawy oraz powidła i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny.
    Pod koniec gotowania dodaj wino i przecier pomidorowy. Zostaw do wystygnięcia.
    Na następny dzień zagotuj bigos i zostaw na małym ogniu około 20 minut.

Porady

Bigos odgrzewany kilka razy smakuje lepiej niż świeżo ugotowany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Bigos

0 (0 ocen)

Bigos

luna19 Bigos 3 godz.

To może cię zainteresować