BIAŁY CHŁODNIK, czyli chłodnik z Białegostoku od mojej mamy;) ( nieco zmodyfikowany przeze mnie). Nigdy nie przepadałam za gęstym i buraczanym chłodnikiem, zawsze biały i wodnisty wygrywał, do tego ziemniaczki z masełkiem lub jak tutaj odsmażone na patelni z przyprawą do ziemniaków - nieco zdrowsze niż świeże ziemniaki z wody, gdyż mają znacznie niższy indeks glikemiczny, kiedy poleżą przez noc w lodówce! Moja mama oryginalnie robi ze śmietaną i jajkami, u mnie bez jajek i z jogurtem wegańskim (sojowo - kokosowym), ale smak tak samo dobry! Polecam serdecznie taki eksperyment na gorące dni!:) Smacznego! Paleszka ;)
0 (0 ocen)
Porady
Oczywiście nie trzeba jeść z ziemniakami, tak podaję, bo to uwielbiam i w wersji ze świeżymi z wody i masłem i odsmażone z przyprawą do ziemniaków..;) Jogurt wegański możesz zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną, jak w wersji mojej mamy;) Jogurt, który miałam był lekko słodki, dlatego dla uzyskania odpowiedniego smaku dałam pół cytryny, jeśli Twój jogurt jest wystarczająco kwaśny, możesz ją pominąć :)
Komentarze