Placki jabłkowe z mąką jaglaną

4.94 (176 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, po prostu idealne placki z jabłkami. Swą wyjątkowość zawdzięczają mące jaglanej! Polecam, na śniadanie, obiad, kolację, deser, przegryzkę;) Najlepsze na ciepło i nie gorsze na zimno, w każdej postaci i z dowolnymi dodatkami: śmietaną, dżemem, cukrem, miodem, albo po prostu bez niczego:)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka - 4 sztuki
    mąka jaglana lub zmielona kasza jaglana - 150 g
    miód - spora łyżka
    mleko ( u mnie ryżowe) - 2/3 szklanki
    cynamon mielony - 1 łyżeczka
    mąka pszenna/ orkiszowa pełnoziarnista - 3 łyżki
    proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
    jajko - 1 sztuka lub 2 łyżki aquafaby (wody z gotowanej cieciorki)
    olej do smażenia ( u mnie ryżowy)
Wystaw ocenę:

4.94 (176 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki jabłkowe z mąką jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, jeśli nie mamy mąki jaglanej.
  • 2. Jabłka pokroić w kosteczkę, nie za drobną.
  • 3. Do miski włożyć jabłka, dodać mąkę, mleko, miód, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i jajko/aquafabę. Wszystko wymieszać.
  • 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, a jak się dobrze rozgrzeje nakładać ciasto tworząc placki. Smażyć z obydwu stron, a następnie przełożyć na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, śmietaną , dżemem, owocami...i czym tylko chcesz! Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Mąka jaglana Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować