Zupa jarzynowa z czego chcesz

5 (164 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja i mojej rodziny ulubiona zupa. Robię ją zwykle z tego, co mam w lodówce. Podam podstawowy przepis, ale zachęcam do modyfikowania i próbowania różnych wersji:) za każdym razem wychodzi inaczej, choć zawsze pyszka! Bardzo łatwa w wykonaniu, nic nie może pójść źle ;p
Kiedy zachorowałam mój mąż gotował ją, a ja mu tylko mówiłam , co i jak wrzucać do garnka:) Kolorowo na zdrowie ;)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cebula
    1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    kawałek selera
    kawałek zielone części pora
    1 liść laurowy
    1 ziarenko ziela angielskiego
    1 batat
    3 małe ziemniaki
    pół cukinii
    pół papryki (kolor dowolny lub pomieszane)
    3 łyżki ugotowanej cieciorki lub cieciorki
    kilka różyczek brokuła lub/i kalafiora
    garść czerwonej soczewicy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z czego chcesz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Na oliwie lub maśle klarowanym podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
  • bulion 2. Jak cebula się zarumieni wlej wodę i wrzuć korzeń pietruszki, marchewkę( na zdjęciu nie ma marchewki, bo akurat nie miałam jej na zaopatrzeniu, wyszło też dobrze, ale jeśli ją masz to dodaj koniecznie:) ), kawałek selera, kawałek zielonych liści pora, ziarenko ziela angielskiego i liść laurowy. Gotuj ok 15 min aż warzywa lekko zmiękną, ale nie przegotuj ich, powinny być al dente. Wyjmij z wywaru marchew, pietruszkę, seler i por. Gotujemy je w całości, żeby je później pokroić i wrzucić z powrotem. Tak zachowują najwięcej witamin i wartości odżywczych ;)
  • batat i ziemniaki 3. Podczas , gdy gotuje się wywar, pokrój w kostkę batata, ziemniaki...
  • papryka, cukinia, brokuł i kalafior 4. ...cukinię i paprykę też. Brokuła i kalafiora oraz ugotowaną cieciorkę przygotuj także, za chwilę wylądują w garnku:)
  • w garnku 5. Wyjmij korzeń pietruszki, seler, marchew (jak masz;) ) i zieloną część pora. Do gara wrzucamy pokrojone: bataty, ziemniaki, cukinię, paprykę, cieciorkę, kilka różyczek brokuła i kalafiora, wielkość jest dowolna, możesz pokroić drobniej jak lubisz, ja lubię duże kawałki;)
  • pokrojona pietruszka i seler 6. Warzywa z wywaru: marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w kostkę lub plasterki, ćwiartki, jak lubisz:) i wrzucamy do zupki, jak ziemniaki się ugotują, czyli po ok. 15 minutach:) zieloną część pora można wyrzucić.
    Na koniec dorzucam także czerwonej soczewicy, która się pięknie wtopi do zupy i doda nam trochę białka;) oraz sól i pieprz do smaku, zawsze "na oko".
    Wszystko gotujemy jeszcze ok 10 min, nie za długo, żeby brokuł zachował swój piękny zielony kolor, a kalafior swoją chrupkość - takie warzywa lubię najbardziej! Błagam nie rozgotowujmy warzyw:)
  • koniec 7. I to już koniec:) Smacznego! :)

Porady

Zupę jarzynową z łatwością można zamienić w krem, jeśli nie lubicie całych warzyw;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Marchewka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować