Chłodnik z botwinki rzodkiewki i ogórka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chłodnik z botwinki to zupa lata , najlepsza na ciepłe dni kiedy nie mamy ochoty stać przy kuchence , doskonała porcja witamin a przy tym zdrowa!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe pęczki botwinki
    1 pęczek rzodkiewki
    2 świeże ogórki
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku młodego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 jogurt naturalny duży
    ½ litra maślanki naturalnej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ½ łyżeczki cukru
    szczypta pieprzu ziołowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik z botwinki rzodkiewki i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie umyć, ogonki z buraczków odciąć resztę pokroić drobno nożem . Czosnek obrać.
    Cebulę drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , zeszklić chwilę, dodać botwinkę i podsmażyć pod przykryciem aż będzie miękka.
    Wystudzić .
  • 2. Maślankę wymieszać z jogurtem, dodać starte na tarce obrane ze skórki ogórki oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , posiekany koperek oraz szczypiorek, doprawić do smaku cukrem, solą oraz sokiem cytryny i szczyptą pieprzu ziołowego ,całość zmiksować blenderem do połączenia. Schłodzić w lodówce. Podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować