Białe trufle

0 (0 ocen)

  • Średni

Najlepiej użyć do nich dobrej np. szwajcarskiej czekolady. Stanowią doskonałe uzupełnienie uroczystych posiłków...

  • Średni

Składniki:

  • - biała czekolada: 350 gramów
    - niesolone masło: 2 łyżki
    - gęsta śmietana: 5 łyżek
    - likier kokosowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Białe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wraz ze śmietaną zagotować. Gotować 1 min, zdjąć z ognia. Dodać połamane 250 g czekolady, mieszać aż się stopi. Następnie mieszając dodać likier. Wylać na tacę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na około 3 godz, aż masa stwardnieje.
  • 2. Odrywać kawałki masy i formować je w kulki. Wstawić do lodówki jeszcze na 30 min.
  • 3. Pozostałe 100g czekolady stopić w kąpiele wodnej, maczać w niej trufle, pozwalając by nadmiar spływał z powrotem do garnka. Ułożyć na pergaminie, na powierzchni trufli uformować zawijasy za pomocą widelca. Odstawić do stwardnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować