Szybki pomysł na pyszny obiad z białymi szparagami w roli głównej!
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g białych szparagów,
150 g makaronu spaghetti,
50 g masła,
1 łyżka soku z cytryny,
starta skórka z ½ cytryny,
100 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku,
sól i pieprz według uznania,
starty parmezan do podania (ilość zależy od tego jak bardzo go lubisz :))
Białe szparagi w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Szparagi obieram i kroję na około 3-4 cm kawałki. W garnku zagotowuje wodę, gdy woda będzie wrzeć dodaję szparagi i gotuję je przez 5 minut. Odcedzam i odkładam na bok.
3.Na patelni roztapiam masło, na którym podsmażam zblanszowane szparagi. Podsmażam całość 5 minut.
4.Dodaję sok z cytryny oraz słodką śmietanę. Całość doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając, by sos się nie przypalił.
5.Następnie ściągam patelnię z ognia i doprawiam solą, pieprzem oraz dodaję posiekany koperek i startą skórkę z cytryny.
6.Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i całość dokładnie łączę ze sobą.
7.Wystarczy przełożyć na talerz, posypać parmezanem i się zajadać!
Komentarze