BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM

4.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki pomysł na pyszny obiad z białymi szparagami w roli głównej!

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g białych szparagów,
    150 g makaronu spaghetti,
    50 g masła,
    1 łyżka soku z cytryny,
    starta skórka z ½ cytryny,
    100 ml słodkiej śmietanki 30%
    2 łyżki posiekanego koperku,
    sól i pieprz według uznania,
    starty parmezan do podania (ilość zależy od tego jak bardzo go lubisz :))
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti

Białe szparagi w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Szparagi obieram i kroję na około 3-4 cm kawałki. W garnku zagotowuje wodę, gdy woda będzie wrzeć dodaję szparagi i gotuję je przez 5 minut. Odcedzam i odkładam na bok.
  • 3. Na patelni roztapiam masło, na którym podsmażam zblanszowane szparagi. Podsmażam całość 5 minut.
  • 4. Dodaję sok z cytryny oraz słodką śmietanę. Całość doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając, by sos się nie przypalił.
  • 5. Następnie ściągam patelnię z ognia i doprawiam solą, pieprzem oraz dodaję posiekany koperek i startą skórkę z cytryny.
  • 6. Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i całość dokładnie łączę ze sobą.
  • 7. Wystarczy przełożyć na talerz, posypać parmezanem i się zajadać!

Porady

Szparagi ważone były po obraniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować