Szybki makaron z boczkiem i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czasami, w naszym życiu jest tak, że na wszystko brakuje czasu, a doba powinna mieć 48h a nie 24. Ale w takie dni też trzeba jeść! I warto, by nie była to zupka z proszku lub sos z słoika (chociaż te akurat czasami warto mieć w swojej spiżarce). Dlatego dziś przychodzę z przepisem na szybki makaron z boczkiem i mascarpone. Ile potrzeba czas, by je przygotować? W zasadzie tyle, ile gotuje się makaron.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g boczku surowego wędzonego lub wędzonej szynki,
    mała szalotka,
    250 g serka mascarpone,
    250 ml białego wytrawnego wina,
    pęczek natki pietruszki,
    100 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu razowego od Makarony Polskie),
    sól i pieprz według własnego uznania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Szybki makaron z boczkiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam go na patelni aż ładnie się zarumieni.
  • 3. Szalotkę obieram i kroję w kosteczkę – dorzucam do boczku i podsmażam około 2 minut.
  • 4. Następnie na patelnie dodaję wino i doprowadzam do zagotowania. Całość gotuję na dużym ogniu przez około 5-7 minut.
  • 5. Zmniejszam moc palnika pod patelnią i dodaję serek mascarpone. Całość dokładnie mieszam i gotuję kolejne 5-7 minut. Sos przyprawiam solą i pieprzem. Pamiętajcie jednak, żeby uważać z solą, gdyż boczek jest słony.
  • 6. Ugotowany i przecedzony makaron przekładam na patelnię. Całość łączę ze sobą.
  • 7. Przygotowane danie przekładam na talerz, a wierzch posypuję świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować