Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad polecam taką właśnie kiełbaskę. Można podać ją do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych itp. To także pyszna propozycja obiadu wielkanocnego!
Składniki:
Składniki:
• 400 gram białej kiełbasy (u mnie jest to 4 sztuki),
• 500 gram pieczarek,
• ¾ puszki zielonego groszku,
• 2 białe cebule,
• olej do smażenia,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• 2 łyżki śmietany do zabielenia,
• 1,5 łyżki posiekanej pietruszki do pieczarek,
• natka pietruszki do dekoracji,
Biała kiełbasa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki. pokrojone dodajemy do cebuli. Razem smażmy do momentu jak grzyby będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Między czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki. pokrojone dodajemy do cebuli. Razem smażmy do momentu jak grzyby będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Groszek cukrowy odsączamy z zalewy. Dodajemy do pieczarek pod koniec smażenia. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojona pietruszkę. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy.
4.Na oddzielnej patelni obsmażamy kiełbaski z dwóch stron do zrumienienia. Przed końcem smażenia jedną ze stron kiełbasek nacinamy w kilku miejscach pod skosem.
Gotowy sos pieczarko-groszkowy wykładamy na półmisek. na wierzchu układamy kiełbaski. całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze