Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Bardzo prosta do przygotowania, a bardzo smaczna. Kiełbasę najpierw pieczemy pod przykryciem, a później bez przykrycia. Podajemy z pieczywem i chrzanem lub kiszonym ogórkiem.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 1 kg białej kiełbasy,
    • 3 cebule,
    • 1 kg pieczarek,
    • 1 łyżka masła,

    SOS:
    • 60 ml wytrawnego białego wina,
    • 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i pieczarki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.
    Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować