REKLAMA

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

wyświetlono: 86 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bardzo prosta do przygotowania, a bardzo smaczna. Kiełbasę najpierw pieczemy pod przykryciem, a później bez przykrycia. Podajemy z pieczywem i chrzanem lub kiszonym ogórkiem.

opublikowany: 27.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 15 min

Składniki:

  • • 1 kg białej kiełbasy,
    • 3 cebule,
    • 1 kg pieczarek,
    • 1 łyżka masła,

    SOS:
    • 60 ml wytrawnego białego wina,
    • 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta pieprzu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i pieczarki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.
    Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i pieczarkami

kategoria: Przystawki opublikowany: 15.04.2013 | wyświetlono: 2417 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE