REKLAMA

Domowa biała kiełbasa

wyświetlono: 2602 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie śniadania Wielkanocnego bez domowej białej kiełbasy, przygotowuję ją od kilku lat. Przygotowanie białej kiełbasy wcale nie jest trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów.

opublikowany: 18.01.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej

    0,5 kilograma karkówki

    0,5 kilograma boczku surowego

    0,5 kilograma chudego podgardla

    pół główki czosnku

    2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego

    0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego

    3-4 łyżki majeranku

    60 gram soli

    1 łyżka cukru

    0,5 litr bardzo zimnej wody

    jelita wieprzowe
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki.
  • Mielenie mięsa 2. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm.
  • Wyrabianie mięsa 3. Do mięsa dodajemy bardzo zimną wodę, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce, rozpuszczamy w niej sól i cukier oraz wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste.
  • Napełnianie kiełbas 4. Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski.
  • Gotowe kiełbasy 5. Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić.

Porady

Kiełbasę najlepiej zamrozić surową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Domowa biała kiełbasa, parzona

Koszt domowej kiełbasy wcale nie jest większy niż kupnej, a smak jest nieporównywalnie lepszy. ;)

kategoria: Przetwory opublikowany: 23.03.2014 | wyświetlono: 15549 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Henryka ja

Domowa biała kiełbasa

Specjalistą od białej kiełbasy jest mój syn, ja jestem tylko pomocnicą, ale bardzo to lubię.

kategoria: Dania główne opublikowany: 23.09.2012 | wyświetlono: 8195 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 2
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Domowa biała kiełbasa II

Taką kiełbasę od wielu lat robimy dla siebie, bliskich i znajomych, zawsze wspaniale smakuje.

kategoria: żur Przystawki Wędliny opublikowany: 22.04.2014 | wyświetlono: 2589 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE