Biała kiełbasa pieczona z boczkiem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo prosta do przygotowania, a bardzo smaczna. Kiełbasę najpierw pieczemy pod przykryciem, a później posypujemy boczkiem i zapiekamy bez przykrycia.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 1 kg białej kiełbasy,
    • 2 cebule,
    • 150g wędzonego boczku,
    • SOS:
    • 60ml wytrawnego białego wina,
    • 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa pieczona z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę i cebulę. Kiełbasę zalewamy przygotowanym sosem (polewając po kiełaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 45 minut.
    Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 45 minut. 30 minut przed końcem kiełbaski posypujemy pokrojonym boczkiem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować