Pieczona biała kiełbasa

5 (149 ocen)

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    pieprz
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    50 dag pieczarek
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa w marynacie 1. Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin.
  • Opieczone kiełbaski 2. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać.
    Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 155 stopni termo obieg i piekłam do zrumienienia się kiełbaski – około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie.
  • Kiełbasa gotowa do podania 3. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował.

Porady

Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Pieczarki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować