Bezglutenowe bułki z cukinią i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzięki cukinii bułeczki są mięciutkie nawet kilka dni, co w przypadku pieczywa bezglutenowego jest rzadkością...

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej
    300 ml wody mineralnej gazowanej
    20 g drożdży
    30 ml oleju
    1 łyżeczka soli
    1 1/2 średniej cukinii
    2 łyżki natki pietruszki
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bezglutenowe bułki z cukinią i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na chwilę, aby puściła sok. Po tym czasie odciskamy - najlepiej przez gazę.
  • 2. Do miski dajemy mąkę, sól, czosnek, natkę, dolewamy wodę gazowaną i olej. Wkruszamy drożdże, Wyrabiamy do jednolitej konsystencji.
  • 3. Dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę wyrabiamy.
  • 4. Formujemy ok 10 podłużnych bułeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch ostrym nożem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
  • 5. Pieczemy ok 35 - 40 min w 180 st. Studzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować