Dzięki cukinii bułeczki są mięciutkie nawet kilka dni, co w przypadku pieczywa bezglutenowego jest rzadkością...
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki bezglutenowej
300 ml wody mineralnej gazowanej
20 g drożdży
30 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 1/2 średniej cukinii
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Bezglutenowe bułki z cukinią i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na chwilę, aby puściła sok. Po tym czasie odciskamy - najlepiej przez gazę.
2.Do miski dajemy mąkę, sól, czosnek, natkę, dolewamy wodę gazowaną i olej. Wkruszamy drożdże, Wyrabiamy do jednolitej konsystencji.
3.Dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę wyrabiamy.
4.Formujemy ok 10 podłużnych bułeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch ostrym nożem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
5.Pieczemy ok 35 - 40 min w 180 st. Studzimy. Smacznego!
Komentarze