Bułki dyniowe z natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Miękkie bułeczki o pięknym kolorze, dodatek natki pietruszki całkowicie odmienia ich smak.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    150 g gęstego puree z dyni
    1/4 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oleju
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    opcjonalnie ulubione ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki dyniowe z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.

    Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.

    Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).

    Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami.

    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować