Beza owocowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłał Jarosław Nowakowski

  • Średni

Składniki:

  • - białka: 5 sztuk
    - cukier puder: 5 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - orzechy laskowe (wyłuskane): 10 dekagramów
    - śliwki: 10 dekagramów
    - gruszki: 2 sztuki
    - jabłka: 2 sztuki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - tłuszcz do formy: 4 łyżki
    - wydrylowane wiśnie (lub czereśnie): 1 szklanka
    - pokrojona skórka pomarańczowa (smażona w cukrze): 1 łyżka
    - krakersy (lub herbatniki): 22 sztuk
    - bita śmietana: 0.5 szklanki
    - bułka tarta: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza owocowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Tortownicę (śr. 26 cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką, wykładamy herbatnikami, a na nich układamy część owoców z rodzynkami i skórką pomarańczową.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i wykładamy na owoce.
  • 3. Bezę posypujemy siekanymi owocami i orzechami, pieczemy 15 minut w temp. 200 °C. Upieczoną bezę kroimy na porcje. Studzimy, przybieramy bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier puder Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować