Tatar to doskonala przekąska nie tylko do wódki, ja lubie odczasu do czasu zjeść na śniadanie z chlebkiem :). Mimo iż niektórzy wolą tatar z mięsa siekanego mój klasyczny tatar wołowy wygląda tak, że robie go z mięsa zmielonego.
30 min
Składniki:
250g miesa wołowego (polędwica wołowa),
cebula,
3-4 średnie ogórki kiszone lub korniszony
1 jajko,
woda,
oliwa lub olej,
sól,
pieprz.
Tatar klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Chude i świerze mięso wołowe, ja użyłam polędwicy wołowej, umyć pod zimną wodą, oczyszcić z błonek i zmielic.
2. Do mięsa dodać odrobinę wody, oliwę lub olej, sól i pieprz i dobrze ugnieść.
3. Cebulę i ogórka pokroić drobno w kostkę.
4. Z mięsa uformować kulę, spłaszczyć ją i zrobić zagłębienie na środku.
5. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka.
6. Wokół mięsa ułożyć pokrojonego ogórka oraz pokrojoną cebulę.
I gotowe smacznego!
Komentarze