Tatar klasyczny

  • wyświetlono: 2440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tatar to doskonala przekąska nie tylko do wódki, ja lubie odczasu do czasu zjeść na śniadanie z chlebkiem :). Mimo iż niektórzy wolą tatar z mięsa siekanego mój klasyczny tatar wołowy wygląda tak, że robie go z mięsa zmielonego.

allchemia
  • 30min

Składniki

250g miesa wołowego (polędwica wołowa),
cebula,
3-4 średnie ogórki kiszone lub korniszony
1 jajko,
woda,
oliwa lub olej,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Tatar klasyczny

  • 1. 1. Chude i świerze mięso wołowe, ja użyłam polędwicy wołowej, umyć pod zimną wodą, oczyszcić z błonek i zmielic.
    2. Do mięsa dodać odrobinę wody, oliwę lub olej, sól i pieprz i dobrze ugnieść.
    3. Cebulę i ogórka pokroić drobno w kostkę.
    4. Z mięsa uformować kulę, spłaszczyć ją i zrobić zagłębienie na środku.
    5. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka.
    6. Wokół mięsa ułożyć pokrojonego ogórka oraz pokrojoną cebulę.
    I gotowe smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaprzystawkiprzekąskiśniadaniepotrawy mięsnetatar wołowykuchnia tradycyjna kuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Tatar z łososia surowego

Dodane przez: tycjanowa

Tatar z łososia surowego

Tatar to bardzo szybkie danie zazwyczaj...

Tatar wołowy

Dodane przez: anaid123

Tatar wołowy

Klasyczny befsztyk tatarski z siekanej...

 Tatar wołowy

Dodane przez: quchniakaroli

Tatar wołowy

Tatar wołowy między innymi jest...

Tatar wołowy

Dodane przez: Goszka

Tatar wołowy

Tak przygotowany tatar, z dużą...

Tatar

Dodane przez: Dobika

Tatar

Jest bardzo dobry,oczywiście do...

tatar śledziowy

Dodane przez: agarybak76

Tatar śledziowy

Smakowita przekąska nie tylko od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE