Dziś zaproponuję wam barszcz typowo do ziemniaków ugotowany na kefirze naturalnym i na mięsie z perliczki, lecz każdy może ugotować na czym ma ochotę. Zapraszam po przepis pod podanym linkiem
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 pierś z perliczki ze skrzydłami i szyją ( można pominąć ),
1 duża marchew,
9 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
2,5 szklanki kefiru naturalnego 2 %,
5 łyżek śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka majeranku,
3 duże ząbki czosnku,
2 łyżki mąki razowej typ 2000,
50 g tłuszczu gęsiego ( można pominąć ),
1 gałązka selera naciowego liście,
1 łyżka suszonej natki pietruszki,
1 - 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
Barszcz do ziemniaków na kefirze naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać dowolne mięso oraz pokrojoną dowolnie marchew a także ziela angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa a w trakcie gotowania wsypać przyprawę uniwersalną i dodać drobno pokrojone liście selera
2.Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je z wywaru a w międzyczasie dodać przeciśnięty czosnek i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut a w międzyczasie przygotować kefir ze śmietaną, cukrem oraz mąką żytnią czyli wszystko wymieszać do połączenia się składników
3.Po gotowaniu się wywaru z czosnkiem wlać przygotowany kefir ze śmietaną, cukrem oraz mąką i na wolnym ogniu gotować całość co jakiś czas mieszając przez 15 minut, w trakcie gotowania wsypać majeranek a pod koniec dodać suszoną natkę pietruszki i chwilkę zagotować
Komentarze