Jak smażyć faworki

* do ciasta używamy samych żółtek 

* dodatek spirytusu do ciasta zapobiegnie w pewnym stopniu wchłonięciu tłuszczu podczas smażenia

* dobrze wyrobione ciasto należy dokładnie wybić wałkiem, uderzając w nie z całej siły, składając je i powtarzając czynność kilka razy, do momentu, aż na powierzchni ciasta pojawią się małe pęcherzyki

* ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, świetnie sprawdzi się w tym przypadku maszynka do makaronu

* zawinięte w kokardki faworki można trzymać na i pod lekko zwilżoną ściereczką, co zapobiegnie ich wysychaniu, a suche bardziej chłoną tłuszcz

* przed smażeniem najlepiej przeprowadzić próbę temperatury - do rozgrzanego oleju wrzucamy kawałeczek surowego ciasta - powinno natychmiast wypłynąć, przybierając słomkowy kolor

 * faworki wrzucamy na bardzo gorący tłuszcz - szybkie zanurzenie, niemal natychmiastowe odwrócenie na drugą stronę i wyjęcie sprawi, że ciastka wchłoną tylko niezbędną ilość tłuszczu i nie przypalą się

* usmażone faworki układamy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu

* wystudzone, ale wciąż ciepłe faworki, posypujemy cukrem pudrem

Wiesz już, jak smażyć faworki, więc wypróbuj nasze przepisy:

Kaszubskie faworki - krepleFaworki staropolskieFaworki błyskawiczne

Zobacz pozostałe przepisy na faworki

Jak smażyć pączki

* pączki, tak samo jak faworki, nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu, gdy do ciasta dodamy odrobinę spirytusu

* najlepsze pączki wychodzą, gdy po każdym etapie obróbki dajemy ciastu odpocząć, by zdążyło jeszcze trochę podrosnąć

* najlepiej przygotować jak najluźniejsze ciasto, nie podsypywać go mąką a kulki formować dłońmi posmarowanymi olejem, to sprawi, że usmażone pączki będą miękkie

 

* pączki z jasną obwódką uzyskamy, gdy wlejemy do garnka tyle tłuszczu, by sięgał minimum połowy wysokości pączka, pączki muszą pływać w tłuszczu

* dobrze wyrośnięte pączki wrzucamy do lekko skwierczącego tłuszczu i powoli je smażymy, sprawdzając drewnianym patyczkiem stopień ich usmażenia w środku

* jeśli tłuszcz będzie zbyt, gorący pączki spalą się z wierzchu, w środku będą surowe, dlatego trzeba rozgrzewać tłuszcz powoli

* nie należy żałować tłuszczu, pączki powinny w nim swobodnie pływać, a nie leżeć na dnie garnka

* najlepiej wrzucać pączki na tłuszcz wierzchem do dołu, czyli odwrotnie niż leżały na stolnicy

* usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

* lukier do dekoracji wierzchu pączków powinien być gęsty, jeśli będzie zbyt wodnisty, pączki wchłoną go do środka

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze smażeniem pączków, przeczytaj nasz artykuł czym nadziewać pączki – znajdziesz w nim wskazówki nie tylko na temat tego, jakie smaki nadzienia sprawdzają się najlepiej, ale również, jak nadziać pączki.

Wiesz już, jak smażyć pączki, więc wypróbuj nasze przepisy:

Najwspanialsze pączkiMini pączkiSerowe oponki

Zobacz naszą galerię Przepis na pączki z 20 propozycjami tych słodkości i kilka pomysłów na pączki serowe. Masz inne rady jak smażyć pączki i faworki? Dopisz je w komentarzu!

By nie smażyć, pączki i faworki można także upiec. Przeczytaj nasz artykuł: Pieczenie - alternatywa dla smażonych pączków i faworków i zobacz przepis na pączki pieczone.

Zobacz wszystkieprzepisy na Tłusty Czwartek