Faworki z bardzo starej książki kucharskiej

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Recepturę przepisałam ze starej książki kucharskiej mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
    50 g margaryny,
    2 żółtka,
    3-4 łyżki gęstej (18%) śmietany,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka spirytusu (ew. octu).

    1/2 kg smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania.

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki z bardzo starej książki kucharskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wysiekać z margaryną (tak jak na kruszonkę) na stolnicy.
    . Dodać pozostałe składniki, wysiekać i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Gotowe rozwałkować, wycinać radełkiem lub nożem romby, w środku każdego zrobić nacięcie i przewinąć.

    Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
    Faworki oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z połowy ciasta można zrobić tzw. róże karnawałowe. Z gotowego ciasta wykrawamy 3 koła o różnych średnicach np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Kółeczka smarujemy białkiem i kładziemy jedno na drugie (od największego do najmniejszego). Pośrodku robimy palcem wgłębienie na konfiturę (oraz po to, aby kółeczka się połączyły). Nacinamy różę lekko nożem w 4 miejscach (np. góra-dół i lewa strona - prawa strona). Smażymy tak jak faworki (różą do dołu, a największym kółeczkiem do góry, następnie obracamy). W środek gotowej róży kładziemy odrobinę konfitury lub dżemu i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować