Babeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami. Wyglądają przepięknie, mają lekko migdałowy smak i są takie akurat na jednego zęba.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 pomarańcza
70 g oleju słonecznikowego
150 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
50 g mielonych migdałów
tłuszcz i odrobinę mąki do foremki
Babeczki do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wybrać pestki. Zmiksować na mus. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz migdałów, czyli olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka i sól i wszystko razem zmiksować. Ważne jest, żeby nie było grubych kawałków. Masę będziemy wyciskać z rękawa cukierniczego i grubsze kawałki mogą zatkać otworek.
2. Silikonową foremkę natłuścić masłem i wgłębienia posypać mąką. Nadmiar mąki po prostu strzepnąć. Do masy wsypać zmielone migdały i lekko zamieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać masę do foremki, napełniać trochę więcej niż pół foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babeczki piec na złoto przez ok.15 minut. Podobnie postępować z drugą porcją.
Porady
Gotowe babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze