BABKA SZPINAKOWA

4.37 (227 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Wiosenna babka szpinakowa ma wiele zalet: jest wilgotna a zarazem puszysta, ma piękny zielony naturalny kolor, bardzo smaczna no i przede wszystkim zdrowa...więc bez oporów możemy siegać po następny kawałek, polecam:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
    170 g mąki tortowej
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    100 ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny

    Dodatkowo:
    posypka karmelowa lub inna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.37 (227 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Biszkopty

Babka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cxkj04 1. Szpinak umyć, osuszyć, przełozyć do blendera, dodać olej i sok z cytryny, zblendować na gładką masę
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puch, zmniejszyć obroty miksera dodawać po łyżce szpinaku. Nastepnie dawać mąkę delikatnie mieszając łyżką (drewnianą) tylko do połączenia się składników.
  • image-1xf0m36 3. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem(forma na babkę - średnia lub keksówka).
  • image-1x7h9gf 4. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • image-0cmuu40 5. Lukier: sok z cytryny zmiksować z cukrem do białości wyłożyć na babkę.Posypać posyką.

Porady

Przepis pdpatrzony w sieci. Najlepiej używać młodego szpinaku wtedy kolor babki będzie soczysty zielony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Olej Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować