Bakłażan z dynią topinamburem tofu i czarnym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienna potrawa dla diabetyka wegańska, i ze składników o niskim indeksie glikemicznym. Dynia z mojej działki, topinambur wykopałam na łące. Samo zdrowie i dobro w naturalnej postaci. Do farszu dodałam ryż czarny który jest najlepszy dla diabetyków. Tofu jest uzupełnieniem całości.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:

    2 bakłażany

    1/2 szklanki ryżu czarnego

    300 g topinamburu

    1 papryka czerwona

    100 g tofu

    1 dynia hokkaido mała

    sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży

    olej, zioła prowansalskie

    ocet balsamico

    Ryż gotuję według instrukcji opakowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Bakłażan z dynią topinamburem tofu i czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego do garnków. Topinambur wkładam do wody z łyżką octu winnego bo ciemnieje. Osuszam go, kroję na pół każdy kawałek. Przekładam do miski,z warzywami. Bakłażany zmywam z soli, osuszam i smaruję olejem środki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. To samo robię z miąższem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 210 stopni na 30 minut. Po 15 minutach wysypuję na blaszkę warzywa pokrojone i tofu. Piekę je 15 minut.

    Do ryżu dodaję upieczone warzywa, miąższ z bakłażana który kroję na mniejsze kawałki. Dodaję sól, pieprz,zioła, natkę, koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować