Bakłażan faszerowany pomidorami i dynią

4.5 (152 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekko orientalne smaki, piękne kolory i zapachy:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 5 sztuk
    - bakłażan: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - dynia pieczona: 160 gramów
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - bazyla świeża: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek (+ do spryskania bakłażanów): 2 łyżki
    - parmezan: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan faszerowany pomidorami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, naciąć w kratkę środek, oprószyć solą i odstawić na 30 minut ( powinien puścić sok )
    Pomidory sparzyć, obrać i pokroić nierównomiernie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i wysmażać tak długo aż odparuje prawie cały sok. Doprawić curry, solą i pieprzem do smaku, dodać natkę pietruszki i odstawić.
    Bakłażana spryskać oliwą z oliwek i piec w piekarniku wraz z dynią aż oba warzywa zmiękną.
    Z bakłażana wydrążyć środek, który należy pokroić lub rozgnieść widelcem i dodać do pulpy pomidorowej. Dynię pokroić w kostkę i również umieścić ją w garnku z sosem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do środków bakłażana, oprószyć parmezanem i zapiec jeszcze przez 5-10 minut. Ozdobić listkami bazylii, podawać na ciepło lub zimno ( w obu wersjach pyszne ) Można dodatkowo posypać parmezanem po wyciągnięciu z pieca - ja dodałam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować