Bagietka orkiszowo - gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego naczynia wsypać składniki suche, rozkruszyć drożdże, dodać wodę i bardzo dobrze wyrabiać ciasto przez ok 10 minut.
2.Gotowe, przykryć lnianą ściereczką na ok godzinę, albo do momentu, aż podwoi swoją objętość.
3.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować prostokąt o bokach ~25cm x 40 cm.
4.Zaczynając od dłuższego boku rolować ciasto, aż powstanie wałek (tak jak rolada).
5.Zlepieniem do dołu położyć ciasto na formach do wypieku bagietek lub na zwykłej formie, ale wtedy należy zwinąć w rulon ściereczkę lnianą i położyć tuż obok przyszłej bagietki, tak, aby ona zachowała swój kształt.
6.Tak samo postąpić z resztą ciasta, po czym przykryć lnianą ściereczką.
7.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
8.Następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać słonecznikiem.
9.Wstawić do rozgrzanego, do 220°C piekarnika i piec przez 25 -30 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i poczekać aż ostygną.
Komentarze