Bagietka orkiszowo - gryczana

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Na Wiosnę, proponuję, lekką, zdrową bagietkę orkiszową o smaku gryczanym, wyraźnie wyczuwalnym w każdym kęsie.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 bagietki:

    Suche:
    400 g mąki orkiszowej
    100 g mąki gryczanej
    40 g suchych drożdży
    2 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżeczka cukru brązowego

    Mokre:
    250 ml gorącej wody
    1 biało, organiczne

    Dodatkowo:
    Ziarna słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bagietka orkiszowo - gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietka orkiszowo - gryczana 1. Do dużego naczynia wsypać składniki suche, rozkruszyć drożdże, dodać wodę i bardzo dobrze wyrabiać ciasto przez ok 10 minut.
  • 2. Gotowe, przykryć lnianą ściereczką na ok godzinę, albo do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować prostokąt o bokach ~25cm x 40 cm.
  • Bagietka orkiszowo - gryczana 4. Zaczynając od dłuższego boku rolować ciasto, aż powstanie wałek (tak jak rolada).
  • 5. Zlepieniem do dołu położyć ciasto na formach do wypieku bagietek lub na zwykłej formie, ale wtedy należy zwinąć w rulon ściereczkę lnianą i położyć tuż obok przyszłej bagietki, tak, aby ona zachowała swój kształt.
  • Bagietka orkiszowo - gryczana 6. Tak samo postąpić z resztą ciasta, po czym przykryć lnianą ściereczką.
  • 7. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 8. Następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać słonecznikiem.
  • Bagietka orkiszowo - gryczana 9. Wstawić do rozgrzanego, do 220°C piekarnika i piec przez 25 -30 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i poczekać aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować