Bagietka czosnkowa

4.91 (152 ocen)

  • 60 min

Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    200 ml ciepłej wody
    szczypta cukru
    łyżeczka płaska soli
    50 ml oleju rzepakowego
    2,5 szklanki mąki pszennej
    50 g masła prawdziwego 82 %
    2 ząbki czosnku
    3-4 gałązki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.91 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietka czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietka czosnkowa. 1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)
  • Bagietka czosnkowa 2. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.
    Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować