Bagietka z czosnkiem

4.43 (176 ocen)

  • 25 min

Ta przekąska będzie smakowała każdemu i na stałe zagości w domowym menu. A przy tym jest bardzo prosta w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    -2 mini bagietki (mają ok 25 cm)
    -1/2 kostki masła
    -3 kostki czosnku (przyprawa)
    -3 plasterki dowolnego sera
    -pietruszka
Wystaw ocenę:

4.43 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietka z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Co ok. 1,5 cm robimy głębokie nacięcia na bagietkach. Jeśli nie mamy bagietek, śmiało możemy wykorzystać dowolne bułki.
    Miękkie masło wkładamy do miseczki. Rozdrabniamy drobniutko kostki czosnku. Można to zrobić tłuczkiem do mięsa, a kostki rozdrabniamy w woreczku foliowym, co nam bardzo ułatwi pracę. Wrzucamy je do masła. Kroimy drobno pietruszkę i również dodajemy.
    Następnie wszystko dokładnie mieszamy-uzyskaliśmy masę czosnkową do bagietek.
    W każde nacięcie wkładamy po 2 łyżeczki masy czosnkowej. Ser trzemy na tarce. Wkładamy po równo w wycięte zagłębienia. Jeśli masa czosnkowa nam pozostała, spokojnie możemy resztę włożyć do nacięć-bagietka będzie bardziej soczysta. Masę czosnkową możemy również wykorzystać jako masło na kanapki-będzie wyśmienite. Rozgrzewamy piekarnik w temperaturze ok 175 stopni. Wykładamy blachę papierem. Układamy obie bagietki na blasze. Aby się nie spiekły, przykrywamy je papierem śniadaniowym. Pieczemy przez ok 15 minut. Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować