Bagietka z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Co ok. 1,5 cm robimy głębokie nacięcia na bagietkach. Jeśli nie mamy bagietek, śmiało możemy wykorzystać dowolne bułki.
Miękkie masło wkładamy do miseczki. Rozdrabniamy drobniutko kostki czosnku. Można to zrobić tłuczkiem do mięsa, a kostki rozdrabniamy w woreczku foliowym, co nam bardzo ułatwi pracę. Wrzucamy je do masła. Kroimy drobno pietruszkę i również dodajemy.
Następnie wszystko dokładnie mieszamy-uzyskaliśmy masę czosnkową do bagietek.
W każde nacięcie wkładamy po 2 łyżeczki masy czosnkowej. Ser trzemy na tarce. Wkładamy po równo w wycięte zagłębienia. Jeśli masa czosnkowa nam pozostała, spokojnie możemy resztę włożyć do nacięć-bagietka będzie bardziej soczysta. Masę czosnkową możemy również wykorzystać jako masło na kanapki-będzie wyśmienite. Rozgrzewamy piekarnik w temperaturze ok 175 stopni. Wykładamy blachę papierem. Układamy obie bagietki na blasze. Aby się nie spiekły, przykrywamy je papierem śniadaniowym. Pieczemy przez ok 15 minut. Podajemy od razu.
Komentarze