Babka z likierem słony karmel

3.25 (8 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka wilgotna, puszysta i bardzo smaczna. Ekspresowa w wykonaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śr. 22cm
    Ciasto:
    125 g mąki pszennej tortowej
    125 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    250 ml oleju
    250 ml likieru słony karmel
    5 jajek w temperaturze pokojowej

    Polewa:
    5-6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki likieru słony karmel
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z likierem słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i wymieszać na średnich obrotach do ich połączenia.
  • 2. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • 3. Piec w 180 stopniach góra-dół Około 50 minut do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić w formie, następnie wyjąć i skroić wierzch, aby można było obrócić babkę o 180 stopni.
  • 4. Składniki na polewę wymieszać w miseczce i oblać babkę z góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować