Babka z dodatkiem likieru - słony karmel

4.5 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna , bardzo smaczna , prosta w przygotowaniu , z dostępnych składników babka :) Na pewno umili spotkanie w gronie rodziny czy znajomych . Doskonała na dni świąteczne lecz nie tylko :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    250 g margaryny
    100 ml likieru - słony karmel
    100 ml oleju
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2-3 krople aromatu rumowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo :
    blaszka na babkę posmarowana masłem o osypana bułką tartą
    cukier puder do osypania babki
Wystaw ocenę:

4.5 (16 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka z dodatkiem likieru - słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z dodatkiem likieru - słony karmel 1. Margarynę , olej , cukier , likier , aromat doprowadzam do zagotowania , gotuję minutę , studzę .
  • 2. Białka ubijam ze szczyptą soli . Do wystudzonej masy dodaję żółtka , mieszam , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszam , dodaję białka , mieszam .
  • Babka z dodatkiem likieru - słony karmel 3. Powstałą masę przekładam do blaszki , piekę około godziny w temperaturze 180 stopni .
  • Babka z dodatkiem likieru - słony karmel 4. Wyjętą z blaszki babkę , lekko studzę , osypuję cukrem pudrem , pozostawiam do całkowitego wystudzenia :)

Porady

Babkę można oblać lukrem bądź polewą czekoladowa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka pszenna Margaryna Likier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować