30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mrożonego szpinaku
10 dag białej czekolady
10 dag migdałów w słupkach
350 ml oleju rzepakowego
3 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
Babka szpinakowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodawać na przemian szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować na średnich obrotach. Na koniec dodać czekoladę, migdały i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki, wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 1 godz. ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Komentarze