Babka migdałowa

  • wyświetlono: 3596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

RE-WE-LA-CJA! Cudowna babka migdałowa! Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym z wyraźnym smakiem migdałów.

IMGP5924-4c
  • 60min

Składniki

Składniki:
4 jaja
150g białej czekolady
100g masła
150g tartych migdałów
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
łyżka masła i mąką krupczatka do formy

Polewa:
50g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka migdałowa

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru.
    Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
  • 3. Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
  • 4. Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
  • 5. Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
    Babkę polać polewą, udekorować.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałyWielkanocbabkawielkanocne wypiekibabka migdałowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka

Dodane przez: PolskaGotuje

Babka piaskowa w polewie z płatkami migdałowymi

Babka piaskowa w polewie czekoladowej...

Babka migdałowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Babka migdałowa

Choć mam już 90 lat, nadal zaskakuję...

image-0v3pyx6

Dodane przez: xamelka1

Babka migdałowo-czekoladowa

Smaczna i łatwa w przygotowaniu

Babka migdałowo - makowa

Dodane przez: danusia19671

Babka migdałowo-makowa

Mój sposób na wykorzystanie białek

wielkanocna baba

Dodane przez: Neblina36

Babka makowo-migdałowa

Cudowna w smaku babka makowa.Tak...

Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi

Dodane przez: eluchap

Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi

Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi