BABKA SZPINAKOWO-SEROWA

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Babka w wersji wytrawnej to smaczna i zdrowa przystawka którą można podawać na ciepło jak i na zimno.Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    100 ml mleka
    180 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g sera emmentaler
    200 g sera feta
    150 ml oleju rzepakowego
    kilka listków świeżej bazylii
    2 pełne garści świeżego szpinaku
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Przystawki

Babka szpinakowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę podłużną - keksówkę - wyłożyć papierem, posmarować tłuszczem
  • 2. Szpinak umyć, osuszyć podzielić na mniejsze części.
  • 3. Jajka lekko ubić w misce, dodać mleko sól (opcjonalnie) i pieprz, lekko zmiksować.
  • image-1h7u6wg 4. Powoli dodawać mąkę z proszkiem i olej, mieszać na wolnych obrotach miksera.
  • image-153ewyc 5. Do ciasta dodać pokrojony na mniejsze części ser feta i starty na średnich oczkach ser emmentaler, wymieszać.
  • image-03hx4yy 6. Na koniec dodać szpinak i rozdrobnione liście bazylii, wymieszać. Wyłożyć do formy.
  • image-064553d 7. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Zamiast sera emmentaler można użyć innego sera szwajcarskiego lub np ser gruyere.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować