3 jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata szklanka brązowego cukru
1 szklanka świeżych liści szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny + drobno starta skórka z połowy wyparzonej cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Babka szpinakowo-cytrynowa
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Liście szpinaku, sok z cytryny i oliwę umieszczamy w siekaczu i miksujemy około 1 minuty. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą i gęstą masę. Dodajemy do niej zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 40 minut do suchego patyczka (w małej tortownicy czas się wydłuża). Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze